Vulcanul care alunecă în mare poate fi un dezastru pentru Europa
Vulcanul Etna alunecă încet și sigur spre mare, din cauza gravitației, iar acest lucru ar putea să se transforme într-o catastrofă.
Catastrofa nu este iminentă, chiar dacă cercetătorii au descoperit că Vulcanul Etna se mișcă încet atât la suprafață, cât și spre mare. Riscul de colaps al vulcanului este mai mare decât înainte, conform unui studiu.
„Trebuie să înțelegem mai bine cum funcționează această tranziție și de ce factori este nevoie pentru a determina colapsul”, a explicat co-autorul studiului, Morelia Urlaub, cercetătoare de geodinamică marină la GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research din Kiehl, Germania.
Etna este vulcanul cel mai activ din Europa. Acesta a avut parte de erupții din anul 6.000 î. Hr. Din 2013, a început o nouă perioadă de erupții. Pe lângă acest lucru însă, vulcanul se mișcă încet din locul său – și face asta de 30 de ani. Oamenii de știință de la The Open University din Marea Britanie au descoperit că vulcanul se mută anual cu 14 milimetri.
Urlaub și echipa sa au descoperit că în numai opt zile, în mai 2017, vulcanul s-a scufundat cu 4 centimetri. Această mișcare a avut loc natural și gradual, nu în urma unui cutremur sau a unei falii. Mai mult, zona unde a fost măsurată scufundarea nu a fost în apropierea camerelor de magmă, fiind astfel exclusă posibilitatea ca mișcarea să fi fost rezultatul acumulării de magmă. Factorul care a condus la scufundarea în mare a Vulcanului Etna este gravitația.
„Știm de la alți vulcani din istoricul geologic înregistrat că aceștia s-au scufundat dezastruos și au cauzat alunecări de teren foarte, foarte mari și rapide”, a zis Urlaub. „Iar dacă aceste alunecări de teren ajung în mare, pot cauza un tsunami”.
Încă nu se poate spune cu exactitate cât de mare este riscul unui colaps în viitorul apropiat. „Există un risc”, a explicat Urlaub. „Trebuie doar să supraveghem coasta Vulcanului Etna și cum se mișcă”.